De geschiedenis van de telefoon
De telefoon is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Dit jaar viert deze fantastische uitvinding zijn 150 jaar bestaan. Hier een kort stukje over de geschiedenis en de toekomst van de telefoon.
De geschiedenis
Voor de 17e eeuw was de enige manier om een boodschap door te geven het schrijven van een brief of het sturen van een boodschapper. De boodschapper of brief werd dan – al dan niet met spoed – met paard en wagen of soms ook wel met de trein naar de plaats van bestemming gebracht.
In 1836 werd de Morse code uitgevonden. Via een elektromagnetisch veld konden door middel van een systeem van lange en korte bliepjes boodschappen over en weer worden gestuurd. Morse was een fantastische uitvinding en een grote stap in de goede richting, maar was niet bedoeld voor publiek gebruik. De wens om boodschappen sneller van de ene plaats naar de andere plaats over te brengen bleef de uitvinders bezighouden en het idee om dit via elektrische leidingen te doen bleef hangen. Heel veel mensen gingen met dit idee verder aan de slag. Het eerste echte telefoongesprek vond plaats in 1860. De Schotse Alexander Bell was de eerste die in 1876 het patent aanvroeg op wat hijzelf noemde “de verbetering van de telegrafie”. Met de allereerste telefoons kon je eigenlijk alleen maar naar de centrale bellen. Op de centrale zaten medewerkers achter grote switchborden, en werd je handmatig doorverbonden naar het juiste telefoonnummer. Al gauw werd het gemoderniseerd en het aantal mensen met een telefoon nam in korte tijd enorm toe. In 1915 waren er in Nederland al 75.000 aansluitingen en rond 1990 waren er maar liefst 7 miljoen vaste aansluitingen in ons land.
De opkomst van de mobiele telefoon
In de jaren ’50 ontstond een semi-openbaar netwerk voor zogenaamde mobiele telefoons. In de jaren 70 kwamen de eerste autotelefoons (ATF’s) op de markt. Deze autotelefoons waren zwaar, onhandig en het bereik van het netwerk was zeer beperkt. Toch werd al snel duidelijk dat een mobiele telefoon toekomst zou hebben. In de jaren ‘90 ontstond in Nederland het zogenaamde Greenhopper netwerk. Alleen met een soort mobieltje en wanneer beide gesprekspartners zich in een Greenhopper omgeving bevonden konden er gesprekken plaatsvinden. Het Greenhopper kreeg grote concurrentie van het gsm-netwerk. In eerste instantie was de gsm vooral bedoeld voor zakenlieden en beroepschauffeurs en monteurs, tegenwoordig heeft 97% van alle inwoners van Nederland een mobiele telefoon.
De mobiele telefoon van nu
De eerste mobiele telefoons waren groot en onhandig. Er kon ook alleen maar mee gebeld worden. Al gauw volgden er mobieltjes waarmee ook tekstberichten heen en weer gestuurd konden worden (sms-en) en niet lang daarna werden er allerlei extra’s aangeboden op de snelgroeiende markt van mobiele telefonie. Tegenwoordig is een leven zonder mobiel telefoontje haast ondenkbaar. Het is zeer interessant om te beseffen hoe deze uitvinding in een korte tijd onze maatschappij totaal veranderd heeft. Iedereen is overal bereikbaar en zonder telefoon ben je zo ongeveer sociaal gehandicapt in de snelle digitale maatschappij van nu. Het mobieltje is tegenwoordig ook zoveel meer dan alleen maar een telefoon. De zogenaamde Smartphones van nu zijn standaard uitgerust met internetverbinding, GPS, camera’s, agenda’s, fotoalbums, muziekinstallaties, rekenmachines, vertaalprogramma’s en ga zo maar door. Wanneer een bepaald programma nog niet op je telefoon staat, kun je bij de zogenaamde “applicatiewinkel” (de appstore) verschillende apps kopen. Kleine programmaatjes die je op je mobieltje kunt downloaden waardoor je telefoon nog meer mogelijkheden krijgt. Met behulp van apps, kun je bijvoorbeeld zorgen dat je via de telefoon direct contact kunt leggen met je bank om zo je bankzaken regelen, maar je kan ook met je mobieltje volledige vakanties boeken, studies volgen of meedoen aan bijvoorbeeld echte casinospelletjes waarbij je echt geld kunt winnen
De toekomst van de mobiele telefoon
De mobiele telefoon is niet meer weg te denken uit onze huidige maatschappij en heeft onze maatschappij voorgoed veranderd. Natuurlijk heeft het hebben van de mogelijkheid om met elkaar in contact te treden waar en wanneer je maar wilt grote voordelen, maar er worden ook negatieve geluiden gehoord. Een van de negatieve geluiden is dat bijvoorbeeld de jeugd van tegenwoordig zo ingenomen is met hun mobieltje dat er weinig tijd en aandacht meer wordt besteed aan het echte leven. Tijdens het traditionele avondeten op zondag wordt er niet meer met elkaar gepraat, maar zit het hele gezin om de tafel, iedereen met het mobieltje in de hand een spelletje te doen, of te kletsen met een persoon aan de andere kant van de wereld. De mobiele telefoon is een geweldige uitvinding. En nog steeds wordt er door de fabrikanten hard aan gewerkt om alles nog mooier, nog sneller en nog makkelijker te maken.
Bron: Ikbelvooru.nl
Maak jouw eigen website met JouwWeb